Zdjecie
Zdjecie

Kwas salicylowy

18,07 zł
Brutto
Pojemność: 30 g
Ilość

  • Dostawa kurierem w 1 - 3 dni - 16 zł.
Zakupy powyżej 200 zł - dostawa za darmo. Dostawa kurierem w 1 - 3 dni - 16 zł. Zakupy powyżej 200 zł - dostawa za darmo.
Kwas salicylowy jest zaliczany do grupy kwasów beta-hydroksylowych (BHA). Zastosowanie kwasu salicylowego w stężeniu 1%-2% w preparatach kosmetycznych do użytku domowego warunkują jego właściwości przeciwzaskórnikowe, bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne. Działa łagodniej (min. łagodniej złuszcza) w porównaniu do kwasów AHA. Podczas jego stosowania rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania i nadmiernego złuszczania się skóry. Może więc być alternatywą dla osób, które nie tolerują kwasów AHA. Wykazuje zdolności bakteriostatyczne oraz przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb mieszków włosowo - łojowych. Jest szczególnie polecany osobom z trądzikiem i nadmiernym wydzielaniem sebum (zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych) oraz osobom z suchą skórą do stosowania na zanieczyszczającą się strefę T. Sposób użycia: Kwas jest w formie sypkiej i służy do rozcieńczenia z wodą. Wystarczy 1/4 łyżeczki kwasu i łyżeczka wody. Powinno się zwiększać ilość stosunkowo do miejsca zabiegu np. pół łyżeczki kwasu i 2 łyżeczki wody itd. Jeśli mieszanka będzie zbyt słaba należy zwiększyć ilość kwasu, jeśli okaże się zbyt mocna - zmniejszyć ilość. Sam/a decydujesz o sile działania kwasu. Mieszając kwas z tonikiem stworzysz tonik z kwasem salicylowym. Można również dodać odrobinę kwasu do kremu na dzień bądź na noc. Jak przygotować tonik z kwasem salicylowym 2 %? Aby otrzymać tonik należy zmieszać połowę małej łyżeczki kwasu z 1,5ml spirytusu. Po rozpuszczeniu kwasu w spirytusie całość dodać do 47ml wody. Tonikiem przemywać twarz raz lub dwa razy dziennie.

BCS-13
4 Przedmioty
2010-01-01
Nowy produkt

16 innych produktów w tej samej kategorii: